15 wijsheden uit Speech is a river

Het meest levensveranderende boek dat ik ooit heb gelezen op spraakgebied, is ongetwijfeld Speech is a river van Ruth Mead.

Toen ik rond 2015 dit boek voor het eerst las, zorgde dit voor een 180 graden ommezwaai in hoe ik destijds dacht over hoe je het beste met stotteren kon omgaan. Wat een verademing!

Voor die tijd dacht ik dat er slechts 3 wegen waren die je kon bewandelen als je last had van stotteren:

1. Het passieve pad
Ondanks dat je last hebt van je stotteren, onderneem je geen actie om de situatie te veranderen
2. Het pad van acceptatie
Proberen om je stotteren te aanvaarden
3. Het pad van controle
Proberen om door middel van spreek- en/of ademtechnieken je spraak te beheersen

Deze 3 wegen had ik inmiddels al uitvoerig bewandeld maar ze waren voor mij stuk voor stuk uitgemond in een staat van gespannenheid, teleurstelling en frustratie.

Op dat moment was ik nog in het ongewisse over het 4e pad dat wel zou leiden naar werkelijke vrijheid in spreken.

SPREEK OF SPREEK NIET. ER IS GEEN PROBEREN.

logo de stottercoach

Het passieve pad

Lange tijd (met name in mijn tienerjaren) leefde ik in een soort van ontkennende staat waarbij ik net deed alsof mijn stotteren niet bestond. Met de vurige wens dat ik op een goede dag wakker zou worden en het stotterprobleem miraculeus verdwenen zou zijn.

Totdat de harde realiteit zich steeds sterker aandiende en het stotteren zo’n groot obstakel werd, dat ik er gewoonweg niet meer omheen kon en er wel iets aan moest gaan doen.

Ruth Mead vergelijkt dit passieve pad van omgaan met je stotteren met het hebben van nierstenen; erg pijnlijk, maar in plaats van ermee naar de dokter te gaan, blijf je er maar mee rondlopen.

Het pad van acceptatie

Er is ook een periode geweest dat ik met behulp van reguliere logopedie en stottertherapie heb geprobeerd mijn stotteren te accepteren.

Mijn idee erachter was dat als dit mij zou lukken, er geen angst, spanning en stress rondom spreken meer zouden zijn en mijn stotteren dan weleens vanzelf zou kunnen verdwijnen.

Maar stotteren proberen te accepteren in de hoop dat het daarmee weg zal gaan, werkt helemaal niet als je eigenlijk niet wilt stotteren, heb ik toen ervaren.

En omdat het dagelijks spreken mij gewoonweg te veel frustratie opleverde en te veel energie kostte, bleef er naar mijn idee nog maar één pad over.

Het pad van controle

Met de intentie om door middel van controletechnieken van mijn stotteren af te komen, volgde ik in de jaren erna drie verschillende intensieve stottertherapieën.

Met dagelijks veel oefenen en hard werken brachten deze de eerste periode vaak wel resultaat. Maar hoe zeer ik ook mijn best deed, op de langere termijn bleek het vaak onmogelijk om de geleerde adem- en of spreektechnieken toe te passen en stotterde ik nog steeds.

Daarnaast voelde het dagelijks bezig moeten zijn met mijn spreken en stotteren niet meer prettig. Mijn spraak klonk door het gebruik van de technieken onnatuurlijk en ik kon niet spontaan zeggen wat ik wilde.

Uiteindelijk besefte ik dat ik ook door het volgen van dit pad nooit werkelijk vrij zou worden in mijn spreken.

Het pad van flow

Tijdens het lezen van Speech is a river ontdekte ik tot mijn grote verbazing dat er nog een 4e pad bestond waarvan ik nog nooit eerder had gehoord: het pad van flow. Dit klonk mij als muziek in de oren.

Een verfrissende manier van omgaan met je stotteren waarbij je in het geheel niet meer bezig bent met spreken en stotteren.

Door erop te gaan vertrouwen dat je natuurlijke spraaksysteem nog helemaal intact is, ga je zonder na te denken over spreken als vanzelf spontaan spreken.

Dit voelde pas echt vrij!

Een nieuwe wereld van mogelijkheden

Door het lezen van Speech is a river opende zich voor mij een hele nieuwe wereld van mogelijkheden en ik besloot ervoor te gaan.

In de periode die volgde liet ik alles wat ik eerder had geleerd tijdens therapieën los en lukte het mij stap voor stap steeds beter om te vertrouwen op mijn natuurlijke spraaksysteem. Dit zorgde ervoor dat spontane spraakproductie moeiteloos kon ontstaan.

Ook begon ik te onderzoeken wat er nog meer nodig was om steeds vrijer te worden in mijn spreken. Zo ontstond er een unieke holistische methode die wat betreft spraakniveau gebaseerd is op het gedachtegoed van Ruth Mead en verder aangevuld is met andere methodieken op lichamelijk, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau.

Hiermee help ik inmiddels ook andere mensen die stotteren het pad van flow te bewandelen.

15 mooie wijsheden, inspirerende inzichten of quotes uit e-book Speech is a river

Wijsheid #1
Spreken vanuit je natuurlijke spraaksysteem gaat zonder nadenken en zonder moeite.

Wijsheid #2
De enige manier om te stoppen met stotteren, is door je ogen open te houden voor wat er gaande is en niet langer vast te houden aan overtuigingen waarvan je weet dat ze niet voor jou werken.

Wijsheid #3
Spontane spraak: een stroom zonder script, woorden zonder gepeins, spreken zonder plan, zonder voorbereiding, zonder verwachtingen, zonder beheersing en zonder te denken aan spreken en stotteren.

Wijsheid #4
Werken aan je spraak is de staat waarin we nog niet hebben losgelaten: proberen om goed te praten, denken, denken en nog eens denken, zodat spontaniteit niet kan gebeuren.

Wijsheid #5
Als we ‘het proberen’ opgeven ontstaat er vanzelf innerlijke rust.

Wijsheid #6
Alle veranderingen in je spraak beginnen met observatie.

Wijsheid #7
Het tegenovergestelde van vertrouwen is controle.

Wijsheid #8
Wat je te doen staat is zonder oordeel de barrières te observeren die je in jezelf hebt opgebouwd tegen je natuurlijke spontane kern.

Wijsheid #9
Spreek zonder nadenken door gewoon je mond open te doen.

Wijsheid #10
Door je bewuste geest te observeren, beroof je de macht die deze heeft op jou.

Wijsheid #11
Being in the zone: een staat van gemak die vrij is van bewuste inspanning.

Wijsheid #12
Iets geloven betekent nog niet dat het waar is.

Wijsheid #13
Ik ontsloeg mijn bewuste geest als CEO van mijn spraaksysteem.

Wijsheid #14
De innerlijke criticus is in staat de moeiteloze flow van je spraak tegen te houden.

Wijsheid #15
Spraak is een geschenk.

Wil jij ook graag moeiteloos spreken vanuit flow?

Lees dan het gratis e-book Speech is a river (Nederlands of Engels) van Ruth Mead. Dit zorgt voor een diep besef dat spreken vanuit flow écht de enige manier is om werkelijk vrij te worden in je spraak.

Ook kan je je aanmelden voor een coachingstraject waarbij ik graag met jou alle inzichten en methodieken deel die mij en anderen hebben geholpen bij het oplossen van het stotteren.

Het unieke Holistisch Stotter Flow model (HSF-model) dat ik heb ontwikkeld, bevat een specifieke routekaart inclusief stappenplan, oefeningen en evaluatiemomenten om je zo goed mogelijk te begeleiden tijdens je reis.

infographic coachingtraject ultimate flow desktop
infographic coachingtraject ultimate flow mobile
Ook moeiteloos spreken vanuit flow? Boek dan een gratis en vrijblijvend 1-op-1 Stop je stotteren adviesgesprek

Vond je dit een interessant artikel?
Abonneer je dan hieronder en ontvang als eerste de nieuwste stotterblogs direct in je mailbox.