BNdeStem: Stottercoach Frank stotterde vroeger zelf: Ik praatte alleen als het moest

Jarenlang ging Frank Loomans (50), afkomstig uit Etten-Leur en nu woonachtig in Lent, sociale interacties zoveel mogelijk uit de weg, omdat hij zich schaamde voor het feit dat hij stotterde. Inmiddels is hij er zo goed als vanaf en begeleidt hij als stottercoach anderen die stotteren.

Zijn hele leven werd beheerst door zijn angst om te moeten praten. ,,Het begon al op school. Ik trok me terug, maar dat werkte de angst juist weer in de hand. Als ik dan moest spreken, was ik heel gespannen en stotterde ik veel”, vertelt hij.

Keuzes

,,Het heeft ook de keuzes in mijn leven bepaald. Zo koos ik qua studierichting een veilige route waarbij ik niet veel hoefde te praten: administratie. Daarna automatisering, want van boekhouding en cijfertjes werd ik niet gelukkig. Het maakt niet uit welk werk je doet, je krijgt altijd met mensen te maken. Collega’s, leidinggevenden, klanten; ook daar liep ik weer vast. Als ik in een vergadering zat, zei ik zo min mogelijk en praatte ik alleen als het moest. Ik voelde me niet vrij in dat soort situaties.”

Vol vertrouwen kunnen spreken voelt voor hem als een bevrijding. ,,Het belangrijkste is dat ik niet meer van tevoren bezig ben met situaties waarin ik moet praten. Daar was ik vroeger overmatig mee bezig. Het begon als ik wakker werd, dan nam ik alle mogelijke spreeksituaties van die dag door.”

Lees het hele artikel op Bndestem.nl >>