De methode
Zo’n 1% van de volwassen bevolking stottert. Dat zijn zo’n 285.000 mensen alleen al in Nederland en België. De unieke combinatie van persoonlijkheid, opvoeding, omgevingsinvloeden en opgedane ervaringen bepaalt uiteindelijk hoe iemand stottert en daarmee heeft leren omgaan.
Holistische aanpak
Omdat iedereen zo verschillend is, kan er dus niet één bepaalde aanpak zijn die voor iedereen werkt en dient er goed gekeken te worden naar de persoon als geheel. Deze holistische of allesomvattende kijk op zowel de menselijke kant (lichamelijk en mentaal) als ook de zielskant (emotioneel en spiritueel) is cruciaal voor een blijvend resultaat op langere termijn.
Veel stottertherapieën richten zich voornamelijk op de spreek- en/of lichamelijke kant van stotteren waardoor behaalde resultaten vaak tijdelijk zijn. De methode van De Stottercoach richt zich op alle niveaus tegelijkertijd. Hierdoor maak je meteen flinke stappen en ervaar je snel meer ontspanning, zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid in je spreken en meer geluk in je leven.
Spraakniveau
Je leert hoe je snel meer ontspannen en vrijuit gaat spreken door niet meer met je stotteren bezig te zijn. Ook ga je aan de slag met manieren om de flow van je spraak te bevorderen.
Lichamelijk niveau
Je leert dat stotteren meestal meer een biologisch dan een psychologisch probleem is. Door je tekorten van gelukshormonen aan te vullen zit jij dan weer snel lekker in je vel.
LEES VERDER >
Mentaal niveau
Je leert dat je gedachten over stotteren slechts gedachten zijn. Door te stoppen met oordelen over je stotteren, zal je er op een mildere en meer accepterende manier mee om kunnen gaan.
LEES VERDER >
Emotioneel niveau
Je leert op een eenvoudige en doeltreffende manier om te gaan met negatieve emoties en herinneringen rondom stotteren waardoor je minder snel getriggerd wordt in spreeksituaties.
LEES VERDER >
Spiritueel niveau
Je leert, door vanuit een hoger perspectief naar jezelf en je stotteren te kijken, steeds meer in te zien wat er voor nodig is om jouw stotterprobleem definitief achter je te laten.
LEES VERDER >
Van denken naar gevoel
Een bekende uitspraak is dat datgene wat je aandacht geeft groeit. Zolang je bezig bent met je stotteren, houd je je stotteren in stand. Ik ben er gaandeweg achter gekomen dat de enige manier om écht vrij te worden in je spreken is om er in het geheel juist niet meer mee bezig te zijn. Net zoals vloeiend sprekende mensen dat doen. Klinkt logisch toch? Maar hoe krijg je dat voor elkaar?
Stop met het zoeken naar een oplossing voor je stotterprobleem. Begin liever met het oplossen van de oorzaken hiervan
~ Frank Loomans
Om te beginnen door te gaan beseffen dat bezig zijn met stotteren en praten je niet helpt om vrijer te worden in je spreken. En dat het ook belangrijk is je bewust te zijn van je gedachten en het gedrag dat daarmee samenhangt. Dat je oude programmaatjes gaat doorzien en niet meer serieus gaat nemen, zodat ze jou na verloop van tijd vanzelf gaan loslaten. Dat je het grotere plaatje gaat zien van wie je werkelijk bent. Dit doe je door het helen van trauma’s en pijnen die je onderweg hebt opgelopen. Door zelfliefde en compassie te beoefenen. En de weg te volgen van hoofd naar hart. Van denken naar gevoel.




Word je eigen coach
Een holistische aanpak gecombineerd met een juiste visie op je stotteren is volgens mij ‘the missing link’ bij veel andere methodes, waardoor mensen vaak niet verder komen met het oplossen van hun spraakprobleem. Mijn taak als coach is niet om jou van jouw stotteren af te helpen, maar om jou te inspireren en je de weg te laten zien. Het is aan jou om de weg te bewandelen.
Tijdens het coachingstraject breng ik jou mijn visie en tools bij die ik zelf in mijn eigen proces ook heb gebruikt. Zo moedig ik je aan je eigen coach te worden. Zo word je zelfredzaam en niet afhankelijk van mij of van wie dan ook.