spiritueel niveau

Spiritueel niveau

Je leert, door vanuit een hoger perspectief naar jezelf en je stotteren te kijken, steeds meer in te zien wat er voor nodig is om jouw stotterprobleem definitief achter je te laten.

Een mooie omschrijving van spiritualiteit vind ik: ‘alles wat ervoor zorgt dat je spirit uplift‘. Dus dat doen waar je ziel blij en gelukkig van wordt. De tijd dat spiritualiteit als iets zweverigs werd beschouwd hebben we gelukkig achter ons gelaten. We kennen allemaal wel mensen in onze directe omgeving die regelmatig mediteren, aan yoga doen of boeken over persoonlijke groei lezen. Steeds meer mensen zijn op zoek naar een stukje zingeving en naar antwoorden op levensvragen die ze hebben. Thema’s als bewustwording, zelfliefde en zelfcompassie zijn essentieel als het gaat om het overwinnen van je stotterprobleem en het vinden van innerlijke rust en levensgeluk.

De verandering die je zoekt zit altijd in jezelf

logo stotteren

Bewustwordingsproces

Door je hiermee bezig te gaan houden en er tijd voor vrij te maken, breng je jouw proces enorm in versnelling. Je leert kijken vanuit een hoger perspectief. Je stapt uit het verhaal van je mind en je gaat inzien dat je al helemaal goed bent zoals je bent. 

Dit bewustwordingsproces kan je nog meer doen versnellen door het lezen van bepaalde boeken of geregeld te luisteren naar de talloze podcasts die er tegenwoordig zijn op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Volgens de piramide van Maslow (zie afbeelding) kan pas aan hogere behoeften worden toegekomen als aan de onderliggende (en lagere) behoeften is voldaan.

piramide van maslow stotteren

Volgens psycholoog Albert Sonnevelt zijn er 4 oplossingen om angst of chronische stress (wat stotteren volgens mij is) tegen te gaan:
1. Bewustzijn
2. Acceptatie
3. Dankbaarheid
4. Vertrouwen

En dat de enige weg om eruit te komen is er doorheen te gaan. Vertrouwd raken met wie je bent, met wat je gedachten zijn en hoe je die kunt beïnvloeden. Tijdens het coachingstraject gaan we ook met deze belangrijke thema’s aan de slag.