E-book 5 onmisbare ingrediënten bij stottertherapie
Wanneer je last hebt van je stotteren en besluit daar iets aan te willen gaan doen, kun je tegenwoordig kiezen uit talloze stottertherapieën. Ieder met zijn eigen visie, vorm, doelstelling en methodieken.
Een stottertherapie kies je niet zomaar even. Je wilt een aanpak die goed bij je past en die er natuurlijk voor gaat zorgen dat de gekozen behandeling je daadwerkelijk gaat helpen met het oplossen van je stotterprobleem.
Geen quick fix waarmee je op de korte termijn gecontroleerd kunt leren spreken. Maar een effectieve aanpak met een duurzame en bewezen strategie die je echt verder gaat helpen op de langere termijn.
Vergroot je kans op succes
Maar waar moet je nou precies op letten bij het kiezen van de voor jou beste stottertherapie? En hoe weet je of deze aanpak je ook daadwerkelijk gaat helpen?
Helemaal zeker weet je dat van tevoren natuurlijk nooit, maar er zijn wel bepaalde basisprincipes of ingrediënten die elke goede stottertherapie tenminste zou moeten bevatten.
Weten welke basisprincipes dit zijn, helpt je omdat je zo gemakkelijker de voor jou juiste therapiekeuze kunt maken.
Door uiteindelijk te kiezen voor een stottertherapie die zoveel mogelijk van de in dit e-book genoemde onmisbare basisprincipes of ingrediënten bevat, vergroot je enorm de kans op een voor jou succesvolle therapie-ervaring.
En dat is natuurlijk wat je jezelf het allermeeste gunt!
De stottertherapie is gericht op het oplossen van de oorzaken van stotteren
Heb je er weleens over nagedacht waarom de kans erg groot is dat je geheel vloeiend bent wanneer je alleen bent en hardop spreekt? En dat je dus eigenlijk alleen stottert in het bijzijn van anderen?
Dit opmerkelijke resultaat wordt tevens bevestigd door recent wetenschappelijk onderzoek over stotteren.
Onderzoek dit maar eens door 1 minuutje hardop te spreken of voor te lezen terwijl je alleen bent. En stel jezelf daarna de volgende vragen.
6 vragen aan jezelf
- Waarom stotterde ik nu eigenlijk niet en kon ik moeiteloos alles zeggen wat ik wilde.
- En hoe komt het dat ik wel stotter in het bijzijn van anderen of wanneer ik het idee heb dat andere mensen me kunnen horen spreken?
- Wat gebeurt er op het moment dat je in contact met anderen bent waardoor je juist dan blokkeert? Wat gebeurt er dan in jouw systeem dat het stotteren bij je triggert?
- En betekent, dat je wel degelijk vloeiend kán spreken, dit gewoonweg niet dat er lichamelijk gezien helemaal niks aan de hand is met je spraaksysteem?
- Is het misschien zo dat het té veel bezig zijn met spreken en stotteren je juist doet stotteren?
- Zou je eigenlijk überhaupt nog stotteren als je daar helemaal niet meer mee bezig zou zijn en je je niks meer zou aantrekken van wat anderen van je spraak vinden?
Aan de slag met effectieve strategieën
Een hoop vragen waarvan het belangrijk is om daar voor jezelf een goed antwoord op te krijgen.
Want als je je bewust bent van wat dat nou precies is wat jou doet stotteren, kan je vervolgens met effectieve strategieën gericht aan de slag gaan met het oplossen van die oorzaken.
Denk hierbij aan ingesleten patronen, belemmerende overtuigingen, onhandig gedrag, overmatige gedachten over spreken/stotteren, onverwerkte emoties, onbewuste beschermingsmechanismen, etc.
Al deze zaken kunnen zorgen voor angst en stress die er op hun beurt weer voor zorgen dat je op bepaalde momenten blokkeert.
Het onderzoeken van de oorzaken en het oplossen hiervan is wat je op langere termijn het meeste gaat helpen.
Los de oorzaken van stotteren op en je lost je stotteren op.
Conclusie
Kies liever voor een stottertherapie waarbij de oorzaken van je stotteren worden opgelost, boven een aanpak die zich bezighoudt met het bestrijden van symptomen.
Benieuwd naar de overige 4 ingrediënten?
- Ontdek dat er niet zoiets als een magische toverformule bestaat die voor alles en iedereen werkt
- Leer waarom vloeiendheid als doel stellen je niet verder gaat helpen met het vrij worden in je spreken
- Ontdek waarom alleen jijzelf je eigen stotterprobleem kan oplossen
