Metronieuws: Frank kon geen woord zeggen, maar is nu stottercoach

Het is vandaag Wereld Stotterdag. Al grappend zou je kunnen zeggen: ‘Dus stotteren maar!’. Maar nee, deze dag is serieus natuurlijk. Zeker nu duidelijk is dat de coronapandemie zelfs invloed heeft op het aantal stotteraars. Om aandacht aan deze dag te geven, deelt Metro een persoonlijk verhaal over stotteren van Frank Loomans uit het Gelderse Lent.

Stotteren accepteren of overwinnen

Aandacht (en meer begrip) voor stotteren moet blijven en daarom is het vandaag Wereld Stotterdag.

Soms wordt het stotteren niet overwonnen. Zangeres Sanne Hans (Miss Montreal) is zo iemand. Ze heeft haar spraakstoornis geaccepteerd en steekt er ook regelmatige de draak mee. Dat was deze week nog te zien in het tv-programma Volle Zalen van Cornald Maas. Binnen de logopedie heerst over het algemeen de opinie dat je met stotteren moet leren leven.

In Nederland stotteren zo’n 175.000 mensen. Het genoemde instituut zag het afgelopen jaar echter een flinke groei in aanvragen naar stottertherapie. Uit onderzoek van het Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC blijkt dat de mentale gezondheid van jongeren tijdens de coronacrisis achteruit is gegaan. Een van de problemen die daaruit is voortgekomen is een stijging in het aantal mensen dat stottert. Een beetje aandacht voor het probleem is dus op Wereld Stotterdag wel op z’n plaats.

Frank stotterde, maar is nu stottercoach

Frank Loomans heeft flink gestotterd. De 50-jarige inwoner van Lent laat in een persoonlijk verhaal zien dat je stotteren kunt overwinnen. Wat heet: hij is nu stottercoach. „Als zelfstandig stottercoach breng ik mensen die stotteren dezelfde holistische methode bij waarmee ik mijn eigen stotterprobleem heb overwonnen.” Loomans vraagt met zijn verhaal aandacht voor Wereld Stotterdag en stotteren in het algemeen en Metro deelt dat op deze dag.

Lees het hele artikel op Metronieuws.nl >>