Mijn verhaal

Het gemak en vertrouwen waarmee ik tegenwoordig in vrijwel alle situaties spreek, is niet te vergelijken met hoe moeizaam het door mijn stotterprobleem vaak daarvoor ging. Waar ik mij steevast druk maakte vóór, tijdens en na allerlei spreeksituaties, lukt het mij nu wel om ontspannen en zonder na te denken te zeggen wat ik wil. Op een natuurlijke manier spreken zonder gebruik van adem- of spreektechnieken of met allerlei trucjes die ik mij in de loop der jaren eigen had gemaakt. En ook al wordt deze manier van spreken steeds normaler voor mij, toch sta ik er nog regelmatig versteld van hoe zorgeloos en gemakkelijk deze spreeksituaties mij nu afgaan. Situaties die voor de meeste mensen heel gewoon zijn: een gezellig praatje met iemand op straat, iets vragen in de winkel, werkoverleg met collega’s, jezelf introduceren tijdens een voorstelrondje, even snel een telefoontje plegen, een verhaaltje voorlezen aan je kind of je favoriete koffie bestellen.

Volledig mijzelf kunnen zijn en zeggen wat ik wil zonder me druk te maken geeft een heerlijk bevrijdend gevoel wat ik iedereen die ook stottert van harte gun!

De stottercoach in beeld

Stotteren als rode draad

Stotteren heeft zolang ik mij kan herinneren als een rode draad door mijn leven gelopen. In mijn vroege kinderjaren fietste ik volgens mijn moeder altijd vrolijk door onze buurt, zwaaiend naar alle mensen. Maar die spontaniteit ben ik ergens verloren in de tijd dat ik naar de basisschool ging. Ik moest nu gaan presteren, waarbij ik steeds meer in de gaten kreeg dat ik moeite had met praten. Ik stotterde. Iets wat andere kinderen in mijn klas niet deden en ik wel. Ik was anders. En hoewel ik het geluk had dat ik er nooit om gepest ben, trok ik mij steeds verder terug. Ik zei zo min mogelijk, omdat ik wist dat ik dan niet hoefde te stotteren met alle ongemakkelijke emoties van dien. Maar op het moment dat ik een leesbeurt kreeg of, nog erger, een spreekbeurt, liep de spanning zo hoog op dat ik volledig blokkeerde.

Terugtrekken en vermijden

Dat het stotteren steeds meer een probleem werd bleef niet onopgemerkt en ik werd naar een logopedist gestuurd waar ik wekelijks heen ging om te oefenen met het hardop uitspreken van klanken, letters en woorden. Daar ging mijn praten altijd goed, zonder stotters, maar zodra ik weer buiten stond kwam dat stottergevoel gelijk weer helemaal terug. Zo werd ik me dus al vroeg bewust dat er iets mis was met mijn praten en dat dit verholpen moest worden. Terugtrekken en vermijden, wat ik als kind als oplossing had bedacht om met mijn stotteren om te gaan, leek een uiterst effectieve strategie en ik nam dat mee mijn tienerjaren in. Al had ik wel een paar vaste vriendjes in de buurt, op school maakte ik om die reden maar moeilijk contact met klasgenoten. Zo rolde ik door de schooljaren heen met de diepe wens dat ooit op een dag mijn stotteren zomaar plots verdwenen zou zijn. Maar dat deed het natuurlijk niet.

Wij stotteren omdat wij ons druk maken om wat anderen van ons vinden als wij gaan stotteren. Daar zijn wij bang voor. Wanneer je niet meer bezig bent met wat anderen van je vinden ben je pas echt vrij.

logo de stottercoach

Terug bij af

Na het voortgezet onderwijs koos ik voor een administratieve opleiding omdat ik had bedacht dat dit ongeveer het enige was wat ik met mijn stotteren zou kunnen doen. Dat bleek een totaal verkeerde keuze want mijn interesse lag absoluut niet bij boekhouden. Na 2,5 jaar MEAO stopte ik daarmee en besloot in de tussentijd maar wat uitzendbaantjes te gaan doen. Ook in het bedrijfsleven bleek het lastig te zijn om mij daar met mijn stotteren staande te houden. Met name bij contacten met een leidinggevende of met collega’s tijdens de lunch, speelde mijn spreekangst weer op en ik hield me dus zover het kon op de vlakte. Lang hield ik het daarom ook nergens uit.

De hoop dat mijn stotteren ooit vanzelf wel een keer over zou gaan was inmiddels wel verdwenen en daarom besloot ik een intensieve stottertherapie te gaan doen. Door 10 dagen lang te oefenen met een ademtechniek, zou je controle krijgen over je middenrifspier en daardoor over je ademhaling. Zo zou je het spreken, wat gebeurt op een gelijkmatige uitademing, ook kunnen controleren. Het werkte. En hoe! Ik kon eindelijk zeggen wat ik wilde en kletste in mijn thuisomgeving iedereen de oren van het hoofd. Maar al na een paar weken kwamen de eerste barstjes. De angst om te stotteren kwam langzaam maar zeker terug. En daarmee de ongecontroleerde stotters. Zoals die keer in de supermarkt dat ik vroeg om een p-p-p-p-pppppppppplastic tasje. Ik blokkeerde volledig en was in één klap weer terug bij af.

Over een andere boeg

Maar leven met stotteren was ook geen optie en vastberaden om mijzelf van het stotteren te bevrijden besloot ik een andere stottertherapie te gaan doen. Deze methode ging uit van het principe dat je niet stottert terwijl je zingt. Ik leerde dus op een zangerige manier spreken, wat inderdaad prima werkte in de therapieomgeving waar medecursisten ook zo praatten. Maar daarbuiten bleek de schaamte om deze techniek te gebruiken toch te groot. Ik herinner me die keer dat ik alle moed bijeen had geraapt om op deze zangerige manier bij mijn bakker een bestelling te doen, aangezien er op dat moment ook geen andere klanten in de winkel waren. Al tijdens de eerste zin proestte het meisje achter de toonbank het uit. Ze dacht waarschijnlijk dat ik een grapje maakte. Hoe kon zij ook weten dat ik zo raar praatte om maar niet te hoeven stotteren? Maar de zin en de moed om deze spreektechniek vaker te gebruiken was daarmee natuurlijk wel weg.

Ondanks deze teleurstellingen had ik het nog niet opgegeven. Ik besloot het over een totaal andere boeg te gooien. Ik beredeneerde dat als ik er niet van af kon komen ik het maar beter kon accepteren en samen met een stottertherapeute ging ik hiermee aan de slag. Probleem was alleen dat ik onbewust mijn stotteren eigenlijk helemaal niet wilde accepteren, ik wilde net zo makkelijk praten als ieder ander. En je stotteren accepteren met de stiekeme hoop om er vanaf te komen werkt niet, heb ik toen geleerd.

10 tips bij stotteren
ebook de 7 beste tips tegen stotteren
GRATIS E-BOOK

De 7 beste tips tegen stotteren - editie 2024

Download het e-book en ontvang 7 waardevolle tips die je in alle opzichten gaan helpen met het vrij worden van je spreken. Hierin lees je hoe je…

Moeiteloos en ontspannen kunt spreken vanuit flow

Helemaal jezelf kunt zijn in elke denkbare spreeksituatie

De stress rondom spreken en stotteren volledig kunt laten verdwijnen

Heading layer
5 onmisbare ingredienten
stottertherapie
GRATIS E-BOOK

5 onmisbare ingrediënten bij stottertherapie

Download het e-book en ontdek 5 onmisbare ingrediënten waar de voor jou beste stottertherapie tenminste aan zou moeten voldoen.

Ontdek dat er niet zoiets als een magische toverformule bestaat die voor alles en iedereen werkt

Leer waarom vloeiendheid als doel stellen je niet verder gaat helpen met het vrij worden in je spreken

Ontdek waarom alleen jijzelf je eigen stotterprobleem kan oplossen

Speech is a river
hoe ontstaat stotteren
GRATIS E-BOOK

Speech is a river (NL en EN)

Download het e-book en ontdek hoe je het vertrouwen in jouw natuurlijke en spontane manier van spreken kunt vinden.

Laat je inspireren door iemand die zichzelf van haar stotterprobleem heeft bevrijd

Leer waarom bezig te zijn met je stotteren je juist niet helpt

Ontdek wat je kan doen om meer vanuit flow te spreken

De 7 tegeltjes aan de wand
tips stotteren
GRATIS E-BOOK

De 7 tegeltjes aan de wand bij mensen die stotteren

Download het e-book en ontdek hoe je 7 veelvoorkomende belemmerende overtuigingen die mensen die stotteren hebben kunt opruimen.

Leer waarom overtuigingen over stotteren een belangrijke rol in je leven spelen

Ontdek waarom het je niet helpt om constant met je spraak bezig te zijn

Leer dat stotteren geen reden is om je tegen te laten houden

previous arrow
next arrow

Sociaal isolement

Spreken met mijn toenmalige vriendin, vrienden of familie ging in die tijd behoorlijk ok. Maar buiten die comfortzone werd het een totaal ander verhaal en kon ik nog steeds volledig blokkeren. Het patroon van vermijden wat ik mijzelf van jongs af aan had aangeleerd paste ik nog steeds toe, mijn vriendin pleegde bijvoorbeeld vaak lastige telefoontjes voor mij. En inmiddels had ik ook een manier gevonden om via internet mijn geld te verdienen, waarmee ik dacht de oplossing voor mijn stotterprobleem te hebben gevonden. Lekker veilig thuis achter het beeldscherm. Dat mijn wereldje op deze manier steeds kleiner werd en ik in een sociaal isolement terechtkwam, nam ik op de koop toe.

Maar na een paar jaar zo geleefd te hebben begon ik te beseffen dat ik niet gelukkig werd van dit leventje. En toen ook de relatie niet meer bleek te werken zat ik opeens rock-bottom. Zonder plek om te wonen, zonder relatie, opnieuw zonder werk en met nog maar een paar mensen waar ik contact mee had, trok ik tijdelijk in bij mijn zus en haar gezin om mijzelf en mijn leven weer op de rit te krijgen. Ik besefte goed dat ik daar wel vertrouwen in mijn spreken voor nodig had. Door het jarenlang vermijden van spannende spreeksituaties was mijn spreekspanning torenhoog en mijn zelfvertrouwen minimaal. Er zat niets anders op dan mijzelf bijeen te rapen en maar weer een volgende stottercursus te gaan doen, in de hoop dat deze nu wel zou aanslaan. Alleen dan zou ik in staat zijn om mijn leven weer goed op te kunnen opbouwen.

Regionaal directeur stotterprogramma

In september 2009 meldde ik mij aan voor een cursus van een internationaal stotterprogramma door en voor mensen die stotteren. Drie dagen lang oefenen van ‘s ochtends vroeg tot ’s avonds laat met adem- en spreektechnieken. Ook kwamen de mentale en emotionele kant van stotteren aan bod en bleek het ook een soort assertiviteitscursus te zijn. Het resultaat na 3 dagen oefenen was geweldig. Vol vertrouwen vertelde ik mijn omgeving en iedereen die het maar wilde horen wat ik op de cursus had gedaan en waarom ik met de technieken sprak zoals ik toen deed. Zelfs sollicitatiegesprekken liepen vlot waardoor ik binnen no time weer een baan had gevonden. Dit keer bij de helpdesk van een hogeschool. Ook nu verschenen binnen een aantal weken de eerste barstjes en ervaarde ik soms weer ongecontroleerde stotters bij collega’s en klanten aan de telefoon. Maar dankzij het goede supportnetwerk belde ik met coaches binnen het stotterprogramma en ging ik elke 2 weken naar een supportavond bij mij in de buurt om daar samen met mede-cursisten de geleerde technieken te onderhouden.

Door dagelijks gedisciplineerd bezig te zijn met mijn spreken merkte ik een duidelijke vooruitgang in mijn spraak. Ik meldde me toen aan voor de coach- en instructeursopleiding binnen het programma zodat ik op mijn beurt andere mensen die stotteren kon gaan helpen. Na er een aantal jaar actief te zijn geweest, kreeg ik de mogelijkheid om regionaal directeur van de Benelux te worden. Dit greep ik met beiden handen aan en zo kwam het dat ik tussen 2011 en 2017 de leiding kreeg over deze regio. Tijdens die periode heb ik, samen met een prachtig team om mij heen, het genoegen gehad om met honderden mensen die stotteren te werken. We kregen zelfs een eigen 7-delige tv-serie met de naam Sprakeloos op NPO3 waar ik tijdens elke aflevering als coach van de kandidaten in beeld kwam. Een bijzondere en leerzame tijd waar ik veel mooie mensen heb mogen ontmoeten en met dankbaarheid aan terugdenk.

Maybe the journey isn’t so much about becoming anything. Maybe it’s about un-becoming everything that isn’t really you, so you can be who you were meant to be in the first place

logo de stottercoach

Speech is a river

Toch merkte ik bij mijzelf dat ik wat betreft het spreken tegen het plafond zat. Ik had alles gedaan wat het programma adviseerde maar kwam er niet meer verder mee. Binnen mijn comfortzone had ik meestal wel controle over mijn spraak. Daarbuiten was dat zeker niet altijd het geval en voelde ik nog geregeld de spreekangst. Ook het constant bezig moeten zijn met de technieken en je spreken begonnen mij steeds meer tegen te staan. Het voelde niet vrij. Het diepe verlangen in mij om mijzelf nog vrijer te voelen in spreeksituaties was er nog altijd. Al had ik op dat moment nog geen idee hoe en waar ik dit voor elkaar moest krijgen. Ik besloot mijn functie neer te leggen en ander werk te gaan doen.

Rond die tijd kwam het boek Speech is a river van de Amerikaanse Ruth Mead op mijn pad. Hierin beschrijft zij hoe het haar gelukt was om, na jarenlang hevig gestotterd te hebben, zich binnen enkele maanden te bevrijden van haar stotterprobleem. Door niet meer met haar spreken/stotteren bezig te zijn maar te gaan praten vanuit zichzelf met zelfvertrouwen en flow. Haar verhaal klikte meteen bij mij en ik besloot het een kans te geven. Alle controletechnieken die ik die jaren ervoor geleerd had, heb ik toen aan de kant geschoven. Dit bleek in de dagelijkse praktijk nog niet altijd zo eenvoudig. Op sommige momenten kwam de angst om te stotteren en daarmee de stotters weer flink terug. Maar ik was vastbesloten om door te zetten om de onderliggende oorzaak van mijn stotteren aan te pakken, die, wist ik inmiddels, binnenin mijzelf te vinden was.

Over Frank

Als ervaringsdeskundige weet ik goed wat voor een destructieve invloed stotteren op je leven kan hebben. Het kan zorgen voor spreekangst, schaamte, onzekerheid, laag zelfbeeld, machteloosheid en lastig jezelf kunnen zijn.

Stotteren is vaak zo vervlochten met je persoonlijkheid, wie je denkt te zijn, je manier van denken, wat je voelt en hoe je de dingen doet, dat het ontzettend moeilijk kan zijn om daar zelf nog een uitweg uit te vinden.

Tijdens het coachingstraject deel ik met jou graag alle inzichten en methodieken die mij en anderen hebben geholpen bij het oplossen van het stotteren.

jaar ervaringsdeskundige
0 +
jaar regiodirecteur internationaal stotterprogramma
0 +
stottercursussen georganiseerd
0 +
mensen die stotteren gecoached
0 +
afleveringen tv-serie KRO’s Sprakeloos
0 +
opleidingen, trainingen en workshops gevolgd
0 +
Frank Loomans stotteren

Spreken op automatische piloot

Zo begon ik het pad van persoonlijke ontwikkeling te bewandelen. Verslond het ene na het andere boek en meldde mij aan voor allerlei trainingen en methodes waarvan ik dacht dat die mij verder zouden kunnen helpen. Zo pelde ik steeds meer lagen van aangeleerd geconditioneerd gedrag af. Het stotteren werd steeds minder belangrijk en de druk van het dagelijks met spreken bezig te moeten zijn viel weg. Ik ervaarde meer rust en ontspanning, en als gevolg daarvan was mijn spreken steeds vaker vloeiend en ging meer als vanzelf op automatische piloot, zonder er bij na te hoeven denken. Spreeksituaties waarover ik me normaal gesproken altijd druk maakte waren niet meer zo spannend waardoor ook daar het spreken voor mij steeds gemakkelijker ging.

Ook in mijn leven ontstond er steeds meer flow. Ik ontmoette mijn huidige vriendin Maartje en we gingen samenwonen. Inmiddels zijn we een paar jaar gelukkig samen en genieten elke dag volop van onze 2 prachtige zonen Morris en Felix. Vanuit het verlangen om in mijn dagelijkse leven meer betekenisvol bezig te kunnen zijn ontstond het idee om de inzichten en methodieken die ik de afgelopen jaren had opgedaan en op mijzelf had toegepast te gaan delen met anderen die ook graag verdere stappen willen maken met hun stotteren. Ik geloof dat de kracht van mijn methode ligt in de eenvoud ervan. Een totaalaanpak waarbij goed wordt gekeken naar het individu, waardoor er effectieve en duurzame veranderingen kunnen plaatsvinden.

Ook ontspannen en zelfverzekerd spreken?

Neem dan contact met mij op. Ik help je graag! Tijdens een gratis en vrijblijvend Stop je stotteren adviesgesprek van 45 minuten leren we elkaar wat kennen, vertel ik je over mijn methode en beantwoord ik vragen die je nog hebt. 

Frank Loomans