Stoppen met stotteren in 5 bewezen stappen

Als je graag blijvend wilt stoppen met stotteren is het belangrijkste criterium voor een succesvolle therapie-ervaring te weten wat je uit de therapie wilt halen. De meeste mensen die stotteren zien vloeiendheid als de heilige graal. Ze willen hulpmiddelen leren om van het stotteren af te komen, oftewel vloeiend leren spreken.

Vaak zijn ze bereid om hier hard voor te werken, uren te oefenen en van alles te doen, zolang hun spraak maar vloeiend is. Wat eigenlijk betekent dat ze niet willen dat andere mensen ze horen of zien stotteren.

Precies dít verlangen weerhoudt je ervan om op een gemakkelijke, comfortabele en plezierige manier te spreken. Het zorgt er eigenlijk juist voor dat het je niet lukt om te stoppen met stotteren.

Energie in beweging

Flow is energie in beweging en gaat moeiteloos. Wanneer je in flow bent, weten je lichaam en geest precies wat er moet gebeuren zonder dat je hier bewust over hoeft na te denken.

Allerlei vormen van energie kunnen in flow zijn. Het kan de beweging van water zijn die ongehinderd door een beekje stroomt of de vloeiende spontane bewegingen bij een vrije dans.

Het kunnen ook uitgesproken gedachten zijn die door middel van ontspannen spraak heen en weer stromen van de ene naar de andere persoon. Spraak is de hoorbare uitdrukking van gedachten. Als je gedachten stromen, dan flowt je spraak vanzelf. 

Uit recent onderzoek naar stotteren komt duidelijk naar voren dat ook mensen die stotteren moeiteloos en ontspannen vanuit flow kunnen spreken.

Probeer niet te stoppen met stotteren

Maar energie kan ook geblokkeerd worden door een tegenenergie, zoals bij stotteren gebeurt. Proberen niet te stotteren en vloeiend te spreken, verhoogt deze tegenenergie echter nog meer.

Door na te denken over wat je gaat zeggen of proberen controle te krijgen over je spraak door adem- en spreektechnieken toe te passen, doe je eigenlijk precies wat mensen die stotteren uit zichzelf continu al doen: je in allerlei bochten wringen om maar vooral níet te stotteren.

Hoewel een spreektechniek (tijdelijk) kan helpen, blijft het een trucje waarbij je je steeds flink moet blijven concentreren op deze techniek. En met trucjes versterk je alleen maar de angst om te stotteren. Zo maak je het jezelf alleen maar nog lastiger om te kunnen stoppen met stotteren.

Vechten tegen het stotteren

Je stotter-mindset is dan dusdanig geconditioneerd dat het niet gelooft (of er geen vertrouwen in heeft) dat lichaam en geest weten wat er moet gebeuren om spraak te produceren, zonder dat jij bewust de controle neemt.

Stotteren is tenslotte het resultaat van alles wat je doet om niet te stotteren. Hoe groter de weerstand ertegen en hoe harder je vecht tegen het stotteren, hoe lastiger jij het jezelf maakt.

Dé manier om de flow van je gedachten (en dus van je spraak) te blokkeren is dus door je bezig te houden met vloeiend spreken en (niet) stotteren.

Focus op wat je wilt zeggen

Dus wanneer je iets aan een ander wilt overbrengen, laat dan het proberen om vloeiend te spreken los en ga in plaats daarvan mee met de flow.

Houd je focus liever op wát in plaats van hoe je iets wilt zeggen. Zo laat je spraak op een natuurlijke en spontane manier ontstaan, zonder jouw bemoeienis.

Hoe beter jij erop kan vertrouwen dat de woorden wel komen en kan accepteren dat je iemand bent die (soms) stottert, hoe relaxter en meer vanzelf je spraak zal gaan.  

5 stappen voor meer flow

Hieronder een aantal tips die je kunt doen om je gedachten (en zo je spraak) meer te laten stromen zodat je gemakkelijker kunt stoppen met stotteren:

1. Lees het gratis e-book Speech is a river van Ruth Mead. Dit zorgt voor een diep besef dat spreken vanuit flow echt de enige manier is om werkelijk vrij te worden in je spraak.

2. Geef het idee of de overtuiging op dat je een vloeiend sprekend persoon moet zijn. Zo leg je de lat niet zo hoog voor jezelf waardoor je steeds meer ruimte en ontspanning zult ervaren.

3. Stop met het vooruit scannen naar woorden die je wit gaan zeggen. Zo voorkom je dat jij je eigen flow blokkeert.

4. Vermijd geen letters, klanken en/of woorden. Hiermee verhoog je alleen maar de angst om te stotteren.

5. Richt je aandacht op wát je wilt zeggen in plaats van hoe je de woorden gaat zeggen zodat je spraak meer vanzelf flowt.

Relaxed en vrijuit spreken

Door te spreken vanuit flow zal niet alleen je spraak meer ontspannen worden. Doordat je besluit te stoppen met vechten tegen het stotteren, ervaar je ook nog eens een heerlijk gevoel van vrijheid. Hoe meer flow des te minder stress, zorgen en twijfel.

Besef dat je energie bent en dat je de keuze hebt om je energie vrij te laten stromen of om weerstand uit te oefenen.

Je helpt jezelf dus enorm om vanaf nu te gaan kiezen voor het pad van flow, zodat je voortaan meer relaxed en vrijuit zult gaat spreken.

Holistisch Stotter Flow model

Kan jij je goed vinden in bovenstaande visie over hoe je stotteren het beste kunt overwinnen en wil je graag een succesvolle therapie ervaring? Kies dan liever voor een therapie of methodiek waarbij de fundering van het spraakniveau het bevorderen van het spreken vanuit flow bevat, boven een aanpak die als doel heeft om vloeiend of gecontroleerd te spreken.

Het unieke Holistisch Stotter Flow model (HSF-model) is zo’n methode en bevat een zeer specifieke routekaart inclusief stappenplan, oefeningen en evaluatiemomenten om je zo goed mogelijk te begeleiden tijdens je reis.

infographic coachingtraject ultimate flow desktop
infographic coachingtraject ultimate flow mobile
Ook moeiteloos spreken vanuit flow? Boek dan een gratis en vrijblijvend 1-op-1 Stop je stotteren adviesgesprek

Vond je dit een interessant artikel?
Abonneer je dan hieronder en ontvang als eerste de nieuwste stotterblogs direct in je mailbox.