350+ cliënten
350+ cliënten
10+ jaar stottercoach
4,5/5 klantwaardering
Eind 2017 kwam Robert Bridgeman op mijn pad. Robert omschrijft zichzelf als moderne mysticus, healer, spreker, auteur, documentairemaker en lichtwerker. De afgelopen 14 jaar onderzocht hij traditionele mystieke stromingen. Niet alleen vanuit boeken en kennis, maar ook door zich in de tradities en methoden onder te dompelen. Een inspirerend en veelzijdig persoon waarbij ik al snel het gevoel had dat ik weleens veel van hem zou kunnen leren.
Vanaf dat moment ben ik hem intensief gaan volgen, heb ik mij aangemeld voor zijn jaartraining en ben ik al zijn boeken gaan lezen. Ook was ik een van de deelnemers aan de allereerste transformatieretraite die plaatsvond op zijn prachtige retraitelocatie Terra Nova in Zuid-Frankrijk.
In de 4-delige reeks Traumatalk in de podcast Kukuru van Giel Beelen legt Robert uit wat trauma’s zijn en welke invloed deze op ons hebben.
Dat er grofweg 2 verschillende soorten trauma’s zijn: impacttrauma’s die ontstaan door een plotselinge gebeurtenis (als je stottert kan dat bijvoorbeeld een specifieke spreeksituatie zijn waar je veel angst en schaamte hebt ervaren).
En procestrauma’s die ontstaan door een reeks van herhalende voorvallen over een langere periode (bijvoorbeeld wanneer je jarenlang regelmatig te horen hebt gekregen dat het niet ok is dat je stottert).
Maar ook dat iedereen trauma’s heeft, groot en klein, en dat dat heel normaal is. Het is eerder gek wanneer je ze niet hebt!
Vergelijk het met een luchtballon die probeert op te stijgen. Door middel van persoonlijke beoefening (meditatie, yoga, etc.) en goede zelfzorg (gezond eten, sporten, etc.) kan je jezelf optimaliseren wat je wilt. Maar zolang er nog zware zandzakken (de trauma’s) aan de mand van je luchtballon hangen, zal het lastig zijn om los van de grond te komen.
Pas wanneer je besluit de touwen waar de zandzakken aan vastzitten door te gaan snijden wordt de ballon lichter en kan deze opstijgen. Alleen zo ben je in staat wezenlijke stappen te maken in je persoonlijke groei.
In mijn ontdekkingsreis naar hoe ik het beste met mijn stotterprobleem kon omgaan ben ik er gaandeweg achter gekomen dat het helemaal niet gaat om het stotteren zelf. Dat je je beter kunt focussen op de oplossing, niet op het probleem. En dat mijn stotteren slechts het gevolg is van oorzaken die daaronder liggen.
In mijn geval was dat sociale spreekangst en een laag zelfbeeld. Wat weer resulteerde in inhouden, vermijden, schaamte en onzekerheid. Een voedingsbodem waar stotteren het uitstekend op doet. En dat, wanneer je deze oorzaken oplost en tegelijkertijd een voedingsbodem voor meer vloeiende spraak creëert, het symptoom stotteren daarmee ook vanzelf grotendeels verdwijnt.
In het 4e en laatste deel van Traumatalk wordt besproken hoe je trauma’s kunt oplossen. De afgelopen eeuw zijn hier wereldwijd talloze effectieve methodes voor ontwikkeld waarvan Robert er een hoop zelf van heeft uitgeprobeerd. Vaak direct bij de bron waar deze is ontstaan.
Hij kwam erachter dat er niet één methode bestaat die alles oplost maar dat het meer een puzzel is die er voor iedereen weer anders uitziet. En dat er geen quick fix bestaat maar dat zelfoptimalisatie een levenslang proces is waar je nooit helemaal klaar mee bent.
Door al zijn ervaring met tientallen methodieken ontstond zijn eigen Bridgeman-transformatiemethode waarmee hij inmiddels ruim 4000 individuele cliënten heeft geholpen en 400 transformatiecoaches heeft opgeleid.
Een van de methodes die Robert in zijn top 3 van meest effectieve methodes heeft staan is Emotional Feedom Techniques (EFT). Een krachtige en wetenschappelijk bewezen methodiek die ik zelf ook veelvuldig inzet tijdens mijn coachingstraject.
Als gecertificeerde EFT-practitioner ben ik zo in staat jou op een diep niveau te helpen de onderliggende oorzaken van jouw stotterprobleem aan te pakken. Met als automatisch gevolg dat je steeds vrijer en relaxter wordt in je spreken.
Wil je meer leren over trauma’s, wat de gevolgen en oorzaken ervan zijn en hoe je deze kunt oplossen? Dan is het bekijken van de Traumatalk-reeks zeker de moeite waard!
Vond je dit een interessant artikel?
Abonneer je dan hieronder en ontvang als eerste de nieuwste stotterblogs direct in je mailbox.