Klaar om je stotterprobleem te verhelpen?
Stotteren, je beste vriend
Wat!? Hoor ik je denken. Mijn stotteren mijn beste vriend? Maar die zorgt er toch juist voor dat ik mij niet goed kan uiten? Dat ik lang niet altijd mijzelf kan zijn. Stotteren is mijn vijand, ik baal ervan en ik wil ervan af!
Stotteren als signaleringssysteem
Begrijpelijk dat je zo denkt. Maar je stotteren fungeert eigenlijk als een soort van signaleringssysteem dat aangeeft (en je zo bewust maakt) dat er iets speelt in jou dat je aandacht nodig heeft, waar je anders mee mag leren omgaan of wat geheeld mag worden. Als je dat beseft kan je niet anders dan je stotteren daar ontzettend dankbaar voor zijn.
Je hebt hiermee bovendien een flink voordeel boven mensen die vloeiend spreken. Die zijn tenslotte niet uitgerust met zo’n signalerings- of bewustmakingssysteem die hen zo duidelijk laat weten dat er iets aan de hand is waar ze iets mee moeten.
Stotteren is tenslotte bijna altijd slechts het symptoom van iets anders, het gevolg van iets wat op de achtergrond speelt. We hebben allemaal wel situaties waarin we compleet vloeiend zijn. Als we alleen zijn en hardop praten of tegen een huisdier of kind spreken.
Over de auteur
Als ervaringsdeskundige en expert in het overwinnen van stotteren, biedt Frank Loomans een unieke aanpak die volledig is afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Met 10+ jaar ervaring en 350+ volwassenen succesvol begeleid, weet hij als geen ander hoe je de route naar blijvende resultaten bewandelt zodat jij vol vertrouwen kunt spreken. Meer weten? Lees meer over Frank.
Natuurlijke spraak
Ons automatische spraaksysteem werkt in principe helemaal naar behoren. Die weet, zolang je je er tenminste niet mee bemoeit, precies wat het moet doen om natuurlijke spraak te produceren.
Wanneer je toch stottert, geeft je signaleringssysteem aan dat er iets in jou speelt waardoor je op dat moment stress of angst ervaart.
Op Hexagon-niveau gezien kunnen er op dat moment een of meerdere van de volgende punten in het negatief staan:
Emoties: je ervaart een ‘negatieve’ emotie zoals angst, boosheid, verdriet, etc.
Lichamelijk staat: je bent moe, ziek, gespannen, niet fit, etc.
Percepties: je kijkt op een negatieve of niet-helpende manier naar een bepaalde situatie
Overtuigingen: je gelooft iets negatiefs of beperkends over jezelf, je stotteren of over een situatie
Voornemen: je hebt je iets voorgenomen te gaan doen wat je eigenlijk niet helpt
Gedrag: je doet iets wat je niet helpt of doet niet wat je je voorgenomen hebt om te gaan doen
GRATIS E-BOOK: 7 tips om je stotteren te overwinnen
Ontvang 7 praktische tips om stotteren los te laten en vol vertrouwen te spreken
Spreek zonder angst, waar je ook bent
Uit je vrij, zonder blokkades
Blijf zelfverzekerd en ontspannen, zelfs onder druk
GRATIS E-BOOK: De 5 onmisbare ingrediënten voor een succesvolle stottertherapie
Download het e-book en ontdek hoe je moeiteloos vrijer kunt spreken.
Ontdek waarom vloeiendheid niet het doel is, en wat wél werkt
Leer hoe je jouw spraak kunt laten stromen zonder zorgen
Kom erachter welke aanpak jou helpt ontspannen en zelfverzekerd te spreken
GRATIS E-BOOK: Spraak is een rivier – jouw weg naar natuurlijk spreken
Download het e-book en ontdek hoe je de natuurlijke flow van jouw spraak herstelt.
Begrijp waarom het streven naar vloeiend spreken je tegenhoudt, en ontdek wat wél werkt.
Ontdek hoe loslaten je spraak vrijmaakt
Spreek moeiteloos, zonder controle of angst
GRATIS E-BOOK: Doorbreek je overtuigingen over stotteren
Ontvang direct je gratis e-book en begin vandaag nog met het doorbreken van je overtuigingen.
Bevrijd jezelf van overtuigingen die je tegenhouden – ontdek hoe je ze loslaat
Ontspan tijdens het spreken – stop met focussen op elk woord
Spreek vol vertrouwen – zonder dat stotteren je nog tegenhoudt
Zelfleiderschap
Door het signaal stotteren serieus te gaan nemen en te onderzoeken waarom je nog stottert in bepaalde situaties, ontwikkel je zelfleiderschap en neem je daarmee verantwoordelijkheid voor het oplossen van je eigen stotterprobleem. Zo pak je echt de oorzaken van je stotteren aan.
Wanneer je deze vervolgens hebt opgelost is er geen reden meer om te stotteren. Dan verliest het zijn bestaansrecht waardoor het jou uiteindelijk zal gaan loslaten.
Blij met mijn stotter
Uiteindelijk kom je op een punt waarop je volmondig kan zeggen: ‘Ik ben blij met mijn stotter! Wat heeft mij dit veel gebracht en wat ben ik als mens gegroeid doordat ik hier zo ontzettend veel van heb kunnen leren.’
Lees ervaringen van cliënten die nu zelfverzekerd spreken
Mitchell
Ik heb in het verleden al veel geprobeerd om met het stotteren om te gaan. Ik ben langs talloze logopedisten ...geweest, maar geen van hen kon me verder helpen. Ik voelde me radeloos en somber.
Vaak vroeg ik me af: ´waarom stotter ik niet als ik alleen ben?´. Ik zat met talloze vragen en zocht wanhopig naar antwoorden. Uiteindelijk vond ik die tijdens het coachingstraject bij Frank.
Het inzicht dat mijn stotteren voortkomt uit negatieve overtuigingen was een eyeopener. Het coachingstraject met Frank heeft mijn leven echt veranderd. De begeleiding was bijzonder prettig en het voelde altijd veilig, waardoor ik me volledig durfde open te stellen en mezelf beter heb leren kennen.
Tijdens het traject hebben we gewerkt met verschillende oefeningen om te leren spreken vanuit flow. Dit bood me waardevolle handvatten om verder te kunnen werken aan mezelf.
De reis die ik heb gemaakt was er een van zelfontdekking. Ik heb veel geleerd over mezelf en de oorzaken van mijn stotteren. Het besef dat stotteren voortkomt uit angst en spanningen die ik heb ontwikkeld, heeft me geholpen om positiever in het leven te staan.
Ik ben Frank ontzettend dankbaar voor deze ervaring en hoop dat hij nog veel meer mensen kan helpen om te leren spreken vanuit flow.
Maurits
Ik heb het traject als zeer positief ervaren. Je gaat op een heel andere manier naar stotteren kijken. We zijn ...niet de doener van ons spraaksysteem, spreken wordt voor ons gedaan! Met de geleerde inzichten en tools wordt het
vloeiend spreken vanuit flow een stuk makkelijker.
Wat mij tijdens de cursus ook erg hielp, is dat Frank een aangenaam persoon en gesprekspartner is met veel stotterervaring. Met een ervaringsdeskundige spreek je toch makkelijker over stotteren en de achterliggende oorzaken.
Jordy
Na negatieve ervaringen met stottertherapie was ik even klaar met het aanpakken van mijn stotterprobleem, ...totdat ik stuitte op de unieke aanpak van Frank. De manier waarop Frank naar stotteren kijkt en de aanpak die hij adviseert was voor mij verhelderend.
Het traject heeft mij bewust gemaakt van waar het stotteren bij mij vandaan komt en hoe ik dit het beste kan aanpakken d.m.v. handige tools/tips. Het heeft mijn blik op het stotteren veranderd, wat resulteert in meer vertrouwen in mijn natuurlijke spraaksysteem en minder gedachtes over mijn spraak.
Frank is een fijne coach/gesprekspartner die weet waar hij over praat. Geen situatie is hem vreemd en hij weet precies hoe hij je kan adviseren. Ik zou het traject zeker aanraden.
Klaar om stappen te zetten om je stotteren te overwinnen?
Wil je ontdekken hoe je vrijer en zelfverzekerder kunt spreken? Plan een vrijblijvend gesprek van 45 minuten via Zoom. Tijdens dit vrijblijvende gesprek van 45 minuten via Zoom bespreken we hoe jij je spraak vrijer en met meer zelfvertrouwen kunt verbeteren.
We brengen jouw situatie helder in kaart en bekijken hoe mijn unieke aanpak jou persoonlijk kan helpen om zonder spanning en met meer gemak te spreken. Uiteraard is er volop ruimte voor al je vragen, zodat je precies weet wat je kunt verwachten.
Neem vandaag nog de eerste stap naar moeiteloos spreken en ontdek hoe deelname aan het Spreekvrij Traject je kan helpen om stotteren te overwinnen.
Meer lezen? Laat je inspireren door deze artikelen
Angst bij stotteren: overwin blokkades en spreek vrij
Stotteren en angst versterken elkaar. De Spreekvrij-aanpak helpt beperkende overtuigingen en negatieve gedachten te transformeren, waardoor je met zelfvertrouwen en vrijheid kunt spreken.
Stotteren en trauma: doorbreek blokkades en herstel
Trauma’s, zoals impact- en procestrauma’s, versterken vaak stotteren. Het verwerken hiervan herstelt spraakvrijheid, bouwt zelfvertrouwen op en helpt je blijvend vrij te spreken.