Wat als je stotteren een haperende auto zou zijn?

Stel je eens voor dat je een auto hebt waar iets vreemds mee aan de hand is. Op momenten dat je ergens alleen op de weg rijdt werkt de auto altijd perfect. Maar zodra er andere wegbestuurders in de buurt komen begint het waarschuwingslampje op het dashboard plotseling te branden. De motor begint zich in te houden waarop de auto gaat haperen en sputteren.

Je vindt het vervelend dat de auto niet goed werkt, en het haperen van de motor zorgt er ook nog eens voor dat je tijdens het rijden flink onzeker en gestrest bent.

Je besluit de auto naar een garage te brengen om te zien of ze het euvel voor je kunnen oplossen. Een duidelijke oorzaak wordt echter niet gevonden en je krijgt het advies om op momenten dat de auto begint te haperen terug te schakelen, om zo hopelijk de auto beter te kunnen controleren.

Deze aanpak lijkt op die momenten soms wat houvast te geven, maar een definitieve oplossing biedt het zeker niet. Daarnaast vind je het niet fijn om tijdens het autorijden hier steeds gefocust mee bezig te moeten zijn.

Geen opties meer zien

Je besluit een volgende garage te raadplegen. Ook die kan niet vinden wat er scheelt en je krijgt te horen om voortaan te proberen wat soepeler te gaan schakelen.

Nog een volgende garage kan je helemaal geen oplossing aanbieden en laat je weten dat je ermee zult moeten leren leven.

Je ziet geen opties meer en je besluit om het er maar bij te laten. Teleurgesteld en moedeloos vervolg je je weg met de nog steeds haperende auto.

Controleren of accepteren

Zo vergaat het mensen die stotteren, en hun zoektocht naar een oplossing hiervoor, vaak net zo. Wanneer ze alleen zijn stotteren ze niet. Wanneer er anderen binnen gehoorsafstand zijn vaak wel.

Ze gaan van de ene naar de andere therapie, waarbij ze hun stotteren proberen te controleren (symptoombestrijding) of te accepteren. Soms lijkt een bepaalde aanpak een tijdje te werken, maar na verloop van tijd komt het stotteren toch weer in alle hevigheid terug.

Ontmoedigd en moedeloos zien ze uiteindelijk geen mogelijkheden meer en geven het op.

Het gaat niet om stotteren

En dat is spijtig, want een duurzame en blijvende oplossing om werkelijk vrij te worden in je spreken is te vinden in het oplossen van de oorzaken van jouw stotteren. Het gaat namelijk helemaal niet om het stotteren zelf, maar om dat wat daaronder ligt.

Erachter komen wat de oorzaken zijn van jouw stotteren en het oplossen daarvan blijkt in de meeste gevallen echter geen eenvoudige klus. Ten eerste moet je weten waar je moet zoeken en vervolgens hoe je het dan kunt oplossen.

Wat stotteren zo gecompliceerd maakt, is dat er meestal sprake is van een unieke combinatie van verschillende oorzaken waardoor iemand stottert en dat de oplossingen hiervoor voor iedereen weer anders zijn.

Een allesomvattende (holistische) methode op maat is hierbij noodzakelijk om het probleem bij de wortel en op alle niveaus aan te pakken. Een quick fix om stotteren op te lossen bestaat dan ook niet.

Word je eigen monteur

Een effectievere benadering is om je stotterprobleem te gaan beschouwen als een bewustwordings- en transformatieproces waar je best wel een tijdje over mag doen.

Om nog even in de vergelijking met auto’s te blijven: het krachtigste werkt dit wanneer je besluit je eigen monteur te worden en leert hoe je je eigen auto kunt herstellen, onderhouden en verder kunt finetunen.

Hier een aantal mogelijke oorzaken van een haperende auto en die van stotteren:

• Verkeerde brandstof getankt -> onjuiste visie over hoe stotteren op te lossen

• De tank is nagenoeg leeg -> tekorten van gelukshormonen veroorzaakt door langdurige chronische stress

• Het waarschuwingslampje is stuk -> de amygdala in ons zoogdierenbrein detecteert een bedreiging bij spreeksituaties terwijl er geen sprake is van werkelijk gevaar

• Onbekwaam persoon achter het stuur gezet -> het spreekproces gebeurt vanuit de bewuste mind in plaats van spreken vanuit flow door de automatische kern

• Bedrading is beschadigd door een eerdere aanrijding -> er is sprake van energetische blokkades door onverwerkte pijnlijke spreeksituaties of trauma’s uit het verleden

• Bestuurder gelooft dat hij/zij zelf de haperende auto is -> identificatie met dat wat je bent (stotteraar) in plaats van dat stotteren iets is wat je doet

• Beslagen autoruiten waardoor het zicht onvoldoende is -> door overmatig denken en identificatie met het verstand, aangevuld met belemmerde percepties en overtuigingen

Duurzame oplossing stotteren

Voor elk van bovengenoemde oorzaken van stotteren biedt de unieke Stottercoach-methode een gedegen oplossing vanuit bewezen methodieken.

Ook moeiteloos spreken vanuit flow? Boek dan een gratis en vrijblijvend 1-op-1 Stop je stotteren adviesgesprek

Vond je dit een interessant artikel?
Abonneer je dan hieronder en ontvang als eerste de nieuwste stotterblogs direct in je mailbox.