Zet je woordenscanner offline

Hoe komt het nou toch dat je wél stottert bij andere mensen en niet wanneer je alleen bent en hardop spreekt?

En waar ergens in het spreekproces ontstaat het stotteren dan eigenlijk precies?

Als stottercoach en ervaringsdeskundige intrigeert deze vraag mij al een tijd mateloos.

Want als je het stotteren aan het begin van de keten, daar waar het begint, weet op te lossen, dan wordt het symptoom stotteren vervolgens niet geactiveerd.

En dat is precies wat ik mijn cliënten en mijzelf het allerliefst gun: een eenvoudige, effectieve en blijvende aanpak die het stotteren bij de wortel aanpakt.

Met als gevolg dat je voortaan in elke sociale spreeksituatie zonder enige vorm van stress, spanning of angst vrijuit en op je gemak kunt zeggen wat je wilt!

Onbewuste programma’s

In mijn onderzoek hiernaar kwam ik uit bij de rol van belemmerende overtuigingen, oftewel (meestal) onbewuste programma’s die voor een overgroot deel bepalen hoe wij de wereld om ons heen ervaren.

Die programma’s bevinden zich in je onderbewustzijn, waar naast je overtuigingen, ook automatische patronen en gewoonten zich bevinden en het is maar liefst een miljoen keer sterker dan je bewuste geest.

Maar liefst 95% van alles wat je denkt, voelt, doet of zegt op een dag wordt aangestuurd door je onderbewustzijn die volautomatisch allerlei lichaamsprocessen aanstuurt.

Uit onderzoek is gebleken dat het grootste deel van die programma’s negatief zijn en voor een hoop ellende kunnen zorgen omdat ze, steeds zonder dat we daar zelf invloed op hebben, automatisch worden uitgevoerd op het moment dat deze getriggerd worden.

Een aantal veelvoorkomende overtuigingen bij mensen die stotteren zijn:
– Ik ben niet goed genoeg omdat ik stotter
– Ik heb een spraakprobleem
– Ik ben een stotteraar
– Ik moet mij bemoeien met mijn spraakproductie
– Er bestaan moeilijke letters en woorden
– Ik blokkeer altijd tijdens het mijzelf voorstellen
– Sociale spreeksituaties vormen een bedreiging

Deze overtuigingen zorgen voor negatieve gedachten (ik ga vast stotteren, ik kan dit niet zeggen, etc.) die vervolgens weer zorgen voor de bijbehorende emoties zoals angst, schaamte, onzekerheid en frustratie.

En dit leidt op zijn beurt weer tot een geactiveerd zenuwstelsel (vechten, vluchten, bevriezen) wat blokkeren in je spraak oftewel stotteren tot gevolg heeft.

Wil jij je stotterprobleem effectief en blijvend oplossen dan zal je dus aan de slag moeten gaan met het herprogrammeren van die onbewuste programma’s.

Bruce Lipton

Celbioloog en gerenommeerd wetenschapper Bruce Lipton heeft een groot deel van zijn levenswerk aan dit onderwerp besteed en schreef zijn bevindingen hierover in de bestseller ‘De biologie van de overtuiging’.

Zijn stelling: verander die onbewuste programma’s van negatief naar positief, van niet-helpend naar helpend en je leeft voortaan je leven voor 95% vanuit deze positieve ondersteunende programma’s!

In zijn bovengenoemde boek en op verschillende filmpjes op YouTube noemt Bruce Lipton een aantal praktische manieren waarop je die onbewuste programma’s kunt veranderen.

Inmiddels heb ik zijn aanbevelingen deels doorgevoerd in mijn aanpak en ben ik hiervoor een samenwerking aangegaan met PSYCH-K® facilitator Kelly Kluve.

PSYCH-K® is een methode die ook door Bruce Lipton sterk wordt aangeraden om belemmerende overtuigingen eenvoudig en efficiënt te transformeren.

Speciaal voor deelnemers van mijn coachingstraject Ultimate Flow biedt Kelly een aanvullend traject Free your voice aan bestaande uit 4 PSYCH-K sessies.

De woordenscanner

Een veelvoorkomend onbewust programma dat bij vrijwel iedereen die stottert op de achtergrond aanwezig is, heb ik ’De woordenscanner’ genoemd.

Je maakt je dan vooraf of tijdens een gesprek druk of zorgen of je wel uit je woorden gaat komen en bent dan overmatig bezig met hoe je iets zegt en hoe je bij anderen overkomt.

Je kunt de ’De woordenscanner’ vaak voorafgaand aan zogenaamde spannende spreeksituaties herkennen (De vooruitscanner) en ook tijdens het spreken zelf (De realtimescanner) is dit programma op de achtergrond actief.

Dit onbewuste programma heeft je systeem ooit gecreëerd in een liefdevolle poging om je veilig te houden door te proberen zoveel mogelijk de controle te houden over je spraak.

In de veronderstelling dat, als je dat niet zou doen, het anders weleens verkeerd zou kunnen aflopen.

Met andere woorden dat je zou kunnen gaan stotteren, wat door jouw systeem als pijnlijk en als een bedreiging wordt ervaren.

Inmiddels is dit programma niet meer helpend voor je en stoort het juist de automatische flow die je natuurlijke spraaksysteem nodig heeft om ontspannen en moeiteloos spraak te kunnen produceren.

Als het je lukt om ‘De woordenscanner’ uit te schakelen heb je daarmee, is mijn stellige overtuiging, voor het overgrote deel je stotterprobleem opgelost.

Want op momenten dat jij je niet meer bemoeit met je spraak in sociale spreeksituaties, ben je in staat net zo makkelijk en ontspannen te spreken als wanneer je alleen bent en hardop spreekt of tegen een huisdier praat.

Verborgen voordelen

Wat het zelf proberen te veranderen van onbewuste overtuigingen lastig maakt is dat we er vaak zelf blinde vlekken voor hebben ontwikkeld.

Zo gewoon en vanzelfsprekend is het voor ons geworden om te leven vanuit deze belemmerende overtuigingen, dat we ze vaak niet eens meer in de gaten hebben op het moment dat ze actief worden.

Ook iets om rekening mee te houden tijdens het veranderen van je overtuigingen, is of er mogelijk sprake is van zogenaamde ziektewinst oftewel verborgen voordelen van je stotteren.

Deze ziektewinst – ook een onbewust programma – zorgt voor een tegenwerkende kracht die het veranderen van onbewuste programma’s bemoeilijkt.

Want voor jouw onderbewuste kan stotteren voor jou de ideale oplossing lijken om je te beschermen tegen (ingebeelde) spannende sociale spreeksituaties.

Wil je ook aan de slag met het veranderen van jouw onbewuste programma’s?

Ik help je hier graag bij! Tijdens een coachingstraject deel ik graag met jou alle inzichten en methodieken die mij en anderen hebben geholpen bij het oplossen van het stotteren.

Het unieke Holistisch Stotter Flow model (HSF-model) dat ik heb ontwikkeld, bevat een specifieke routekaart inclusief stappenplan, oefeningen en evaluatiemomenten om je zo goed mogelijk te begeleiden tijdens je reis.

infographic coachingtraject ultimate flow desktop
infographic coachingtraject ultimate flow mobile
Ook moeiteloos spreken vanuit flow? Boek dan een gratis en vrijblijvend 1-op-1 Stop je stotteren adviesgesprek

Pim

Ultimate flow
januari 2024

Het traject heb ik als bijzonder ervaren. Na jarenlang, ongeveer 24 jaar, gestotterd te hebben en verschillende therapieën ...gevolgd en overwogen te hebben, ben ik bij Frank uitgekomen. Frank zijn manier om stotteren aan te pakken greep mij aan omdat het diep van binnen wordt aangepakt.

De verschillende oefeningen en technieken hebben mij geholpen om rustiger te worden tijdens het spreken en niet met het stotteren bezig te zijn tijdens mijn dagelijkse activiteiten. Want stotteren is alles wat je doet om niet te willen stotteren. Hierdoor heb ik meer zelfvertrouwen gekregen in spreeksituaties en ben ik er niet meer elke dag mee bezig!

Frank is een fijne coach. Toegankelijk en rustig waarbij ik mijzelf volledig kan uiten en er gedurende iedere sessie ruimte is om mijn gevoel omtrent stotteren te kunnen uiten. Frank neemt de tijd voor jou en legt alles duidelijk en rustig uit. Een ervaringsdeskundige die weet waar hij over praat en mij altijd heeft geholpen met de juiste tools aan te reiken!

Bas

Ultimate flow
januari 2024

Na jaren te hebben gestotterd en van alles te hebben geprobeerd om van het stotteren af te komen, heb ik contact opgenomen. ...Door mijn eigen kennis en ervaring wist ik al dat er met mijn spraaksysteem niks mis was, maar om deze overtuiging volledig eigen te maken had ik hulp nodig van iemand die de reis naar spreken vanuit flow al had gemaakt.

Frank is een prettige coach om mee te werken en hij reikt je alle tools aan om te kunnen spreken vanuit flow, maar je moet het wel zelf doen.

Door de methode van Frank ben ik niet meer op een negatieve manier bezig met mijn spraak en kan ik weer ontspannen spreken. Ook als ik soms nog stotter.

Michiel

Ultimate flow
december 2023

Ik heb het coaching traject als erg waardevol ervaren en mooie succes geboekt. In het begin had ik nog twijfel gehad of ik mijn...spreken wel op een beter niveau kon krijgen, maar naar paar lessen was deze twijfel helemaal weg.

Het traject heeft mij erg veel inzichten in mijn stotteren gegeven wat heeft geholpen om rust in mij spreken te krijgen. De totale ander benadering van niet focussen op het stotteren, hardop lezen en het mooie boek Speech is a River hebben hierbij enorm geholpen en ging het snel met stappen vooruit. De leeromgeving is ook een mooi middel om actief mee aan de slag te gaan en werkte goed. 

Frank vind ik persoonlijk een hele fijne rustige coach die je kleine handvaten geeft en samen met zijn kennis en eigen ervaring helpt hij je goed om vooruit te gaan.

Vond je dit een interessant artikel?
Abonneer je dan hieronder en ontvang als eerste de nieuwste stotterblogs direct in je mailbox.